Emergència climàtica
Sant Cugat compromesa
Sant Cugat no s’escapa dels efectes devastadors del canvi climàtic. L’escalfament global està provocant una profunda alteració dels ecosistemes -tant a escala mundial com local- que amenaça el futur del nostre planeta i de la nostra ciutat. Cal, doncs, actuar amb rapidesa i contribuir urgentment a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle.
Com ens afecta el canvi climàtic?
Els efectes del canvi climàtic ja són evidents en el nostre clima i comencen a tenir conseqüències en el nostre entorn i en la nostra salut. Segons el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, avui en dia, l'escalfament global ja està provocant:
- Augment de la temperatura i onades extremes de calor
- Increment de la durada de les sequeres i reducció dels recursos hídrics
- Major risc d’inundacions per fenòmens meteorològics severs i d’incendis forestals
- Desplaçament d’espècies i canvi de dates en la floració.
Què fem a Sant Cugat?
Declaració institucional
El ple municipal de desembre ha aprovat una declaració per reconèixer “l’estat d’emergència climàtica” del món i la necessitat d’una “resposta mundial ràpida, urgent i des de tots nivells”.
El text recorda que ens trobem en una situació de col·lapse i que es presenten enormes reptes “per als sistemes de sosteniment de la vida de centenars de milions de persones”. La Declaració proposa promoure acords locals i de país per assolir uns objectius que garanteixin “la continuïtat de la vida que habita aquest planeta”.
El document s'ha presentat públicament el 9 de desembre en un acte a la sala de plens de l'Ajuntament.
Pla de transició ecològica
La Declaració d’Emergència Climàtica a Sant Cugat preveu impulsar urgentment un pla de xoc a la ciutat, amb les aportacions de tècnics, científics i investigadors universitaris. Aquest pla, que està en fase d’elaboració i es vol aprovar a principis de 2020, es basarà en els següents grans eixos d’actuació:
- Transició energètica: augment de la generació d’energia renovable i reducció de consums a Sant Cugat. Rehabilitació d’edificis per fer-los més eficients.
- Canvi en el model de mobilitat: foment del transport públic, dels vehicles elèctrics i entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions. Redacció d’un nou Pla de Mobilitat i impuls de plans de desplaçament d’empresa.
- Transició alimentària: alimentació saludable basada en el consum d’aliments d’origen vegetal, de temporada i de proximitat. Aposta vinculada a la producció a Sant Cugat, amb l’objectiu d’augmentar l’activitat agropecuària.
- Residu Zero: implementació dels principis de consum responsable i l’economia circular, restricció de l’ús de plàstics d’un sol ús i foment de la reparació i la reutilització.
- Infraestructura verda i biodiversitat: gestió sostenible i amb criteris d’adaptació al canvi climàtic i de conservació de la biodiversitat dels ecosistemes urbans i periurbans.
Implicació ciutadana
Un cop formalment aprovada la Declaració, la ciutadania, les entitats, les institucions i el teixit empresarial s'hi poden adherir a través d'aquest mateix portal.
A partir de gener, també està previst crear la Taula d’Emergència Climàtica, com un òrgan participatiu amb capacitat de fer propostes i responsable de fer el seguiment de les accions del Pla de transició ecològica.
Compartir: