Emergència climàtica
Sant Cugat compromesa
Quant a aquest procés
Sant Cugat no s’escapa dels efectes devastadors del canvi climàtic. L’escalfament global està provocant una profunda alteració dels ecosistemes -tant a escala mundial com local- que amenaça el futur del nostre planeta i de la nostra ciutat. Cal, doncs, actuar amb rapidesa i contribuir urgentment a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle.
Com ens afecta el canvi climàtic?
Els efectes del canvi climàtic ja són evidents en el nostre clima i comencen a tenir conseqüències en el nostre entorn i en la nostra salut. Segons el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, avui en dia, l'escalfament global ja està provocant:
- Augment de la temperatura i onades extremes de calor
- Increment de la durada de les sequeres i reducció dels recursos hídrics
- Major risc d’inundacions per fenòmens meteorològics severs i d’incendis forestals
- Desplaçament d’espècies i canvi de dates en la floració.
Què fem a Sant Cugat?
Declaració institucional
El ple municipal de desembre de 2019 va aprovar una declaració per reconèixer “l’estat d’emergència climàtica” del món i la necessitat d’una “resposta mundial ràpida, urgent i des de tots nivells”.
El text recorda que ens trobem en una situació de col·lapse i que es presenten enormes reptes “per als sistemes de sosteniment de la vida de centenars de milions de persones”. La Declaració proposa promoure acords locals i de país per assolir uns objectius que garanteixin “la continuïtat de la vida que habita aquest planeta”.
El document es va presentar públicament el 9 de desembre del mateix any en un acte a la sala de plens de l'Ajuntament.
Pla d'Emergència Climàtica
Quinze mesos després de la Declaració d’Emergència Climàtica i amb les propostes de la Taula de participació ciutadana, s'ha redactat el Pla d'emergència climàtica de Sant Cugat, que inclou 63 accions d'entre els següents grans eixos d’actuació:
- Transició energètica: reducció del consum d'energia i aigua i producció de més energia renovable.
- Canvi en el model de mobilitat: més ús del transport públic i de vehicles sostenibles.
- Transició alimentària: consum de productes d'origen vegetal, de temporada i proximitat.
- Residu Zero: consum responsable, reducció de plàstics d'un sol ús i foment de la reparació i la reutilització.
- Infraestructura verda i biodiversitat: restauració de rieres i torrents, increment de la biodiversitat de la fauna i els espais verds.
- Transició cultural: canvis en els hàbits, consum i oci de la ciutadania cap a models més sostenibles i saludables.
- El Pla està fonamentat en principis integrats de forma transversal en les 63 accions fixades: justícia climàtica i social, ecologisme, atenció a la diversitat i la cohesió social, feminisme, nova cultura energètica, sostenibilitat, equilibri territorial i participació.
Implicació ciutadana
La ciutadania, les entitats i les institucions us podeu seguir adherint a la Declaració d'Emergència Climàtica.
També podeu participar a la Taula de participació ciutadana d’Emergència Climàtica que es va constituir al gener de 2020. Està integrada per persones expertes en la matèria, del cos tècnic municipal, de la comunitat educativa i de la innovació, així com representants d’entitats, moviments locals i grups polítics, per seguir la implantació del pla.
Compartir: