Taula Ciutadana per l’Emergència Climàtica de Sant Cugat
Seguim treballant. Ara des de casa!
Sobre aquesta assemblea
La Taula de l'Emergència Climàtica és l'espai de participació que ajuda a definir els objectius del Pla d'Acció i les actuacions a implementar a Sant Cugat per a fer front a l'emergència climàtica
.
El 9 de desembre es va presentar la Declaració d’Emergència Climàtica de Sant Cugat a la Sala de Plens de l’Ajuntament, i una setmana més tard aquesta va ser aprovada per unanimitat pel ple de l’Ajuntament de Sant Cugat.
Amb l'objectiu d'impulsar les actuacions necesssàries que comporti la Declaració d’Emergència Climàtica a Sant Cugat, es crea la Taula Ciutadana per l'emergència climàtica a Sant Cugat, que haurà de definir el Pla d'Acció i calendaritzar les actuacions a impulsar.
La Taula integra persones expertes en la matèria, membres del cos tècnic municipal, membres de la comunitat educativa i de la innovació, entitats, moviments locals i representants dels grups polítics. Aquesta Taula es crea a instància del Ple municipal del passat 22 de juliol de 2019, en que s'instava el govern a declarar formalment Sant Cugat en situació d’emergència climàtica i ambiental. (Moció complerta)
La Taula és oberta a totes les persones, entitats i empreses que vulguin implicar-se en l'assoliment dels seus objectius.
Eixos de treball
La Taula arrenca amb un calendari de sessions participatives basades en els sis grans eixos d’actuació fixats en la declaració d’emergència climàtica. Atesa la situació d'emergència sanitària provocada pel Covid 19, les properes sessions es realitzaran en format virtual.
- Residus Zero (25 de febrer): implementació dels principis de consum responsable i l’economia circular, restricció de l’ús de plàstics d’un sol ús i foment de la reparació i la reutilització.
- Transició agroalimentària (29 d'abril): Aposta per l’alimentació saludable, basada en el consum d’aliments d’origen vegetal, de temporada i proximitat. Vincular aquesta aposta a la producció a Sant Cugat, amb l’objectiu d’augmentar l’activitat agropecuària.
- Canvi en el model de mobilitat (13 de maig): foment del transport públic, de l’ús dels vehicles elèctrics i entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions per restringir els vehicles més contaminants. Redacció d’un nou Pla de Mobilitat i impuls de plans de desplaçament d’empresa.
- Transició energètica (27 de maig): augment de la generació d’energia renovable i reducció de consums a Sant Cugat. Rehabilitació d’edificis per fer-los més eficients.
- Infraestructura verda i biodiversitat (11 de juny): implementació de la gestió sostenible i amb criteris d’adaptació al canvi climàtic dels ecosistemes urbans i periurbans, a través de les zones humides, espais verds, rieres i torrents.
- Transició cultural (18 de juny): Estratègies per afavorir el canvi cultural necessari per adaptar-nos com a societat al context d'emergència climàtica, en que haurem de canviar els nostres hàbits de consum, de moure'ns, de treballar, etc.
Compartir: