Pla d'usos del Monestir
Consulta pública prèvia
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després fer propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir i prendre una decisió sobre un tema específic.
Hi ha processos participatius per a decidir el pressupost dels Consells de Barri, per a decidir el 10% de les inversions municipals, per a desenvolupar l'Agenda 2030 i per a l'elaboració i modificació d'ordenances i reglaments, entre d'altres.
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Participació en ordenances, reglaments i planejament urbanístic
Consulta pública prèvia a l'aprovació del Reglament del Pla d'usos i activitats del conjunt monumental del Monestir de Sant Cugat del Vallès
CONSULTA PÚBLICA PRÈVIA
D’acord amb el que estableix l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP), mitjançant el portal web de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, s’obre un període de consulta pública durant el termini de 10 dies hàbils, a comptar des del dia següent a la publicació, en relació a la proposta de nou reglament del Pla d'usos del Monestir.
La consulta pública té l'objectiu de recollir l'opinió de les persones i organitzacions potencialment afectades per la nova ordenança.
EL NOU REGLAMENT DEL PLA D'USOS DEL MONESTIR
Antecedents
El recinte monumental del Monestir de Sant Cugat, integrat per un conjunt d’edificacions i espais lliures delimitats per les muralles que el circumval·len, és un bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN 187-MH_ZA).
Atesa la propietat municipal del recinte des del 2017, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès n’és el responsable gestor, tant pel que fa a la preservació, la conservació i el manteniment com dels usos, l’accés al públic i la promoció. Aquesta gestió es porta a terme a través de la competència delegada a la Regidoria de Cultura, Turisme i Patrimoni Cultural, que al seu torn ho fa a través del Servei de Patrimoni Cultural.
Problemes que es pretenen solucionar
A part de les activitats derivades del funcionament ordinari del servei i usos estables, com ho són l’ús del claustre i del conjunt com a equipament museístic, l’ús de l’església com a lloc de culte, l’ús del palau abacial com a centre parroquial i l’ús de la Torre del portal Major com a Oficina de Turisme, el recinte acull activitats vàries que manquen de gestió única i coordinada. A més, es vol garantir que no es produeixen activitat i usos que puguin resultar lesius per a la conservació o la imatge del monument.
Objectius
Per això, aquest Reglament, que ha d’estar sempre a disposició de qualsevol ciutadà, té com a finalitat regular les activitats no estables, siguin periòdiques, ocasionals o puntuals en el conjunt del Monestir de Sant Cugat del Vallès i els seus entorns immediats de protecció, per tal de promoure una correcta gestió del BCIN en termes de preservació i conservació i de la seva projecció i accessibilitat entre la ciutadania.
Necessitat i oportunitat de la seva aprovació
En conseqüència, a l’empara del que disposa el Capítol II, del Títol II, “Règim de protecció dels béns immobles”, de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català, convé l’elaboració d’un text normatiu que reguli les activitats permeses i excloses, compatibilitzi l’objecte prioritari que és la preservació, conservació, visita i el gaudi públic del monument com a tal, amb els usos que actualment tenen assignats determinades parts i la celebració d’activitats socioculturals així com evitar el desenvolupament d’activitats que puguin resultar lesives per al monument, tant des del punt de vista de la seva conservació preventiva, com de la imatge col·lectiva que es deriva dels usos que s’hi promoguin.
Es compta, com a punt de partida o avantprojecte, amb el document elaborat pels tècnics municipals juntament amb el comissariat del monestir, Domènec Miquel, i que compta també amb una primera validació per part de la comissió gestora del Monestir. Aquest document serà revisat per la comissió d’estudi creada per a tal fi, i que tindrà en compte les aportacions rebudes.
Regulació Actual
- Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català (Enllaç extern)
- Reglament de funcionament dels equipaments socioculturals municipals aprovat definitivament pel Ple municipal en sessió de 20/09/2010 i publicat al BOPB de data 18/10/2010. (Enllaç extern)
Tens propostes o comentaris sobre el nou Reglament? pots fer-les a Propostes i comentaris. (Enllaç extern)
Propostes i comentaris Veure tots (1)
-
Creat el
31/03/2023 -
- 0
Compartir: