Marxes exploratòries amb perspectiva de gènere
#marxes Itineraris pel barri realitzats per les veïnes amb l'objectiu d'analitzar la seguretat de l'espai públic
Quant a aquest procés
Al barri hi ha carrers que evitem, racons que ens fan por, espais que no ens donen confiança... Volem detectar aquests espais per a canviar-los i sentir-nos més segures en el nostre barri.
Per això, a finals del 2019 es van fer unes marxes exploratòries amb perspectiva de gènere a cada barri, on les dones vam fer un itinerari per analitzar la seguretat de l’espai públic amb la nostra mirada.
Les marxes exploratòries són itineraris pel barri amb les seves veïnes, amb l’objectiu d’analitzar la seguretat a l’espai públic des d’una perspectiva de gènere.
S’analitza l’espai públic en base a sis eixos estratègics:
- Entorn senyalitzat: saber on s’està i cap a on es va en un entorn, afavorint la orientació, l’enteniment de l’espai i la informació amb un llenguatge no sexista.
- Entorn visible: Tenir la capacitat de veure i ser vista en l’espai, però també simbòlicament, reconeixent les dones com agents socials.
- Entorn vital: Tenir la capacitat d’escoltar i ser escoltada gràcies a la concurrència de persones de manera contínua i simultània, derivat de la barreja d’usos i activitats al carrer i als espais.
- Entorn vigilat: Poder sortir d’una situació insegura i obtenir ajuda per que hi ha persones a prop que generen confiança i tenen la capacitat i la voluntat d’ajudar.
- Entorn equipat: Planificar i mantenir els espais dotats de tot allò necessari per a poder desenvolupar les diferents activitats de la vida quotidiana, tant en espais públics com comunitaris.
- Entorn comunitari: Actuar col·lectivament en la construcció d’entorn segurs. Facilitar l’existència i sosteniment de xarxes socials en l’entorn pròxim per a que les persones puguin compartir espais i activitats comunes i reconèixer a les dones com agents claus generadores de comunitat.
Aquesta anàlisi amb mirada de dona es va fer durant el mes de desembre. En primer lloc, es va fer una sessió preparatòria per definir els itineraris de les marxes:
Posteriorment, es van fer les marxes a cadascún dels 6 barris. Cada itinerari tenia una durada aproximada de 2,5 hores i es van fer en grups de màxim 20 persones
Podeu trobar el resum i les conclusions d'aquestes marxes en aquest informe final.
Bibliografia: Entornos habitables, Col·lectiu Punt 6
Compartir: