Establiment del Servei públic municipal de biblioteques i del seu reglament
Biblioteques de Sant Cugat
Fins el 28 de febrer!
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Participació en ordenances, reglaments i planejament urbanístic
El nou reglament preveu el funcionament del Servei de Biblioteques i els drets i deures de la ciutadania en relació als seus usos.
Antecedents:
El servei de biblioteques es presta actualment mitjançant el sistema de gestió directa, a través de la Xarxa de Biblioteques Municipals, integrat dins l’Organisme Autònom Centre Cultural de Sant Cugat (OAMCC).
L’esmentat servei és de caràcter públic i descentralitzat, seguint el que marca la Llei 4/1993, de 18 de març, del sistema bibliotecari de Catalunya, i compta amb una xarxa urbana composada per una biblioteca central (Gabriel Ferrater) i dues biblioteques de proximitat (Marta Pessarrodona, a Mirasol, i Miquel Batllori, a Volpelleres). Tots tres equipaments són de propietat municipal.
En relació a la gestió d’aquesta Xarxa Municipal de Biblioteques existeix un conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Cugat, que regula les funcions d’assessorament i assistència, de prestació de serveis i altres formes de cooperació de la Diputació amb el nostre municipi.
Els recursos humans que integren la Xarxa Municipal de Biblioteques són aportats de la següent manera:
- La Diputació de Barcelona aporta, tal com preveu el Conveni esmentat anteriorment, el personal bibliotecari titulat, així com el de direcció dels tres centres. La direcció de la Xarxa Municipal de Biblioteques recau en la persona que dirigeix la Biblioteca Central Gabriel Ferrater.
- L’Organisme Autònom Centre Cultural aporta el personal bibliotecari no titulat.
- L’Ajuntament aporta el personal auxiliar de consergeria i logística.
L’Ajuntament de Sant Cugat pressuposta anualment els imports necessaris per cobrir les despeses del servei de biblioteques, i transfereix la quantitat a l’Organisme Autònom Centre Cultural. El Pressupost Municipal de 2025 conté una partida econòmica per import de 1.079.097,24 €.
Problemes que es pretenen solucionar, necessitat i oportunitat de l’aprovació de la norma:
L’Ajuntament vol integrar el Servei de Biblioteques Municipal sota la Direcció de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports, per motius organitzatius i de contingut, deixant d’aquesta manera l’OAMCC dedicat principalment a les activitats d’espectacles públics (teatre, música, dansa, etc...).
Així mateix hi ha la previsió immediata de fer créixer la xarxa d’equipament de biblioteques públiques, i s’estima convenient que aquesta transformació es gestioni des del propi Ajuntament.
Per tant, és necessari i convenient traspassar aquest servei públic obligatori a l’Ajuntament i aprovar formalment l’establiment del projecte i del Reglament que el regularà.
Es mantindrà el sistema de gestió directa del servei públic, però en aquest cas per la pròpia entitat local, en consideració als criteris de millor sostenibilitat i eficiència, d’acord amb el que preveu l’article 85 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, i en concret en el seu punt 2.A.a).
La integració del Servei de Biblioteques dins l’estructura orgànica de l’Ajuntament no ha de suposar cap despesa extraordinària, atès que els equipaments són de propietat municipal, que els consums d’aquests equipaments van a càrrec de l’Ajuntament, que el funcionament de la Xarxa de Biblioteques es continuarà prestant a través del Conveni ja existent amb la Diputació de Barcelona, per una durada de 4 anys, i que es mantindrà dins el pressupost de l’Ajuntament l’aportació econòmica que anualment es traspassa a l’OAMCC per a la gestió de les biblioteques.
El personal contractat per l’Organisme Autònom Centre Cultural, que forma part de la plantilla de les biblioteques, quedarà integrat en la plantilla de l’Ajuntament, mitjançant el procediment de subrogació contractual previst per l’Estatut dels Treballadors, per la qual cosa no suposarà cap despesa addicional en matèria de contractació de personal.
La intenció municipal és que el Servei de Biblioteques formi part de l’estructura orgànica de l’Ajuntament a partir del segon trimestre de 2025.
L'objectiu de la norma és l’aprovació de l’establiment del servei públic de biblioteques, integrat dins l’estructura organitzativa de l’Ajuntament, així com l’aprovació del reglament que regularà l’esmentat servei.
El procediment per l’establiment de serveis públics i l’aprovació dels reglaments reguladors corresponents es preveu al Decret 179/995, de 13 de juny, que aprova el reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya (ROAS)
Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores. El servei públic de biblioteques és de prestació obligatòria per al municipi de Sant Cugat del Vallès i per tant, la regulació del servei és una obligació de competència municipal.
Motivació i termini de la consulta. Amb caràcter previ a la redacció i tramitació de l’avantprojecte del Reglament del servei de biblioteques i en compliment d’allò que disposa l’art. 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, s’inicia el tràmit de consulta prèvia mitjançant la publicació en la plataforma de participació ciutadana “Decidim Sant Cugat”, Portal de Transparència del web de l’Ajuntament, la intenció municipal per l’establiment del servei de biblioteques i el Reglament sobre el règim jurídic de la prestació pretesa, a fi i efecte de recavar, durant el termini de 15 dies naturals, l'opinió ciutadana i de les organitzacions afectades per la norma, envers els aspectes indicats anteriorment.
Propostes i comentaris Veure tots (1)
-
Creat el
13/02/2025 -
- 0
Compartir: