Modificació puntual del Pla General Metropolità en l'àmbit del sector B de Can Cortès
Consulta pública prèvia
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Participació en ordenances, reglaments i planejament urbanístic
Aquesta modificació urbanística te per objectiu garantir la compatibilitat del planejament urbanístic del sector B de Can Cortès amb el que disposa el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc natural de la Serra de Collserola
CONSULTA PÚBLICA PRÈVIA PER A LA MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ A L’ÀMBIT DEL SECTOR B DE CAN CORTÉS
D’acord amb el que estableix l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP), mitjançant el portal web de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, s’obre un període de consulta pública durant el termini de 10 dies hàbils, a comptar des del dia següent a la publicació, en relació a la Modificació puntual del Pla general metropolità a l’àmbit del sector B de Can Cortés.
1.- ANTECEDENTS I PROBLEMÀTICA QUE ES PRETÉN SOLUCIONAR AMB LA FIGURA DE PLANEJAMENT
El Parc Natural de la Serra de Collserola és el pulmó verd de l’àrea metropolitana. Amb més de 8.000 hectàrees, per la seva situació estratègica en una zona densament poblada, esdevé el parc central de la metròpoli. Es tracta d’un espai natural en permanent contacte amb la ciutat edificada, que actua tant com a espai d’oci i de lleure, en tant permet als habitants metropolitans desconnectar i gaudir de la natura; com té una important funció ecològica, en tant oxigena i millora la qualitat de l’aire de l’àrea metropolitana.
Aquest espai ha estat protegit des dels anys 80 per diversos instruments territorials, sectorials i de planejament. Els darrers instruments han estat la Modificació puntual del PGM en l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola, i el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc natural de la Serra de Collserola (en endavant, PEPNat), aprovats definitivament el 12 de desembre de 2020 (DOGC 12.02.2021) i el 6 d’abril de 2021 (DOGC 09.04.2021) respectivament.
La figura del Parc Natural va néixer amb la filosofia de permetre compatibilitzar els tres eixos sobre els quals s’assenten aquest tipus d’espais: la conservació del medi natural i la seva biodiversitat, l’aprofitament ordenat dels recursos i l’ús públic de la natura. Cal considerar que al llarg dels darrers anys, la gestió de les àrees protegides ha patit un canvi lent però progressiu, consistent en desplaçar els conflictes de la gestió des de la discussió del que “passa dins els límits del parc” a la discussió del que “passa fora i influeix necessàriament amb el que passa dins del parc”.[1]
En aquesta línia, el PEPNat delimita un Espai funcional que inclou tots aquells terrenys situats fora de l’àmbit territorial del Parc que, per les seves característiques o la seva funcionalitat, interaccionen directament amb el Parc Natural, especialment pel que fa a la connectivitat externa, i són “necessaris per garantir el compliment dels objectius de protecció i millora de la biodiversitat del Parc Natural”.
L’existència d’aquest planejament sectorial i de les seves mesures protectores, que obligatòriament han de concórrer amb el planejament urbanístic del nostre municipi i que comporten diferents graus de preservació respecte d’aquest darrer planejament, fa necessari dur a terme un exercici de ponderació de l'interès públic que comporti prevaler i cercar la utilització més racional possible del territori, tot això en compliment dels principis generals marcats per la legislació urbanística i que han de regir la seva actuació.
2.- NECESSITAT I OPORTUNITAT DE LA SEVA APROVACIÓ
El barri de Can Cortés, dins el municipi de Sant Cugat, es troba totalment immers en el Parc de Collserola. Ubicat al sud del municipi i rodejat pels límits del Parc, es troba parcialment desenvolupat d’acord amb el planejament vigent, en tant es composa de dos sectors, el sector A, el qual ja s’ha consolidat i el sector B, que no ha finalitzat el seu desenvolupament.
Ortofoto. Ubicació del barri de Can Cortés dins el Parc natural de la Serra de Collserola
Pel que fa al sector B, el PEPNat l’inclou dins l’Espai funcional del Parc Natural de la Serra de Collserola, pel qual es considera de manera prioritària la connectivitat ecològica. Així mateix, identifica el sector B com un àmbit amb transformació pendent, descrivint-lo com a un “sector de sòl urbà no consolidat que no s’ha executat, el desenvolupament del qual incrementaria la fragmentació del Parc en l’eix de l’autopista C-16 i els ferrocarrils del Vallès”. A més, recomana per aquest sector ajustar les previsions del planejament i/o establir condicions per al seu desenvolupament, amb la finalitat de garantir la seva idoneïtat i compatibilitat amb el Parc Natural.
Per tant, l’objectiu de la Modificació puntual del PGM a l’àmbit del sector B de can Cortés és ajustar el planejament amb la finalitat de garantir la seva idoneïtat i compatibilitat amb el Parc Natural de la Serra de Collserola, en tant resta inclòs en l’Espai funcional del Parc, en el qual s’ha de prioritzar la connectivitat ecològica; tot això en consonància amb allò determinat pel Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc natural de la Serra de Collserola, aprovat definitivament el 6 d’abril de 2021 (DOGC 09.04.2021).
3.- OBJECTIUS DE LA MODIFICACIÓ DE PLA URBANÍSTIC
La present Modificació puntual del PGM a l’àmbit del sector B de can Cortés es planteja amb un important objectiu de caire ambiental, que s’emmarca en el concepte de desenvolupament urbanístic sostenible.
L’art.3 del TRLU defineix el desenvolupament urbanístic sostenible “com la utilització racional del territori i del medi ambient i comporta conjuminar les necessitats de creixement amb la preservació els recursos naturals o dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions futures i presents.”
Tal i com es pot desprendre del plànol O3. Àmbits d’ordenació específica del PEPNat, per la localització i característiques del sector de Can Cortés es pot constatar la funció important que té envers la connectivitat ecològica del Parc Natural, perquè separa dos espais connectors funcionals que podrien tenir continuïtat a través del torrent de Can Cortés, que es troba en una posició centrada en el sector B.
Així, en tant que l’àmbit s’inclou en l’Espai funcional del Parc Natural de la Serra de Collserola, identificat pel PEPNat, l’objectiu de la proposta és potenciar la connectivitat ecològica del Parc, per tal de garantir la preservació i millora del sistema d’espais oberts del qual forma part el parc.
Per altra banda, cal considerar que el sector B de Can Cortés no ha finalitzat el seu desenvolupament, en tant no s’ha urbanitzat ni, en conseqüència, edificat. Només es detecten algunes edificacions preexistents, implantades amb anterioritat al Pla General Metropolità. Així mateix, la major part dels terrenys inclosos en l’àmbit es troben ocupats per massa forestal, en continuïtat amb la del Parc de Collserola, i amb pendents superiors al 20%.
Per tant, considerant les característiques físiques de l’àmbit, (forta orografia, vegetació existent i localització - immers en el Parc de Collserola), el fet que el sector no ha finalitzat el seu procés de transformació, i les determinacions normatives establertes pel PEPNat, en tant com a Espai Funcional del Parc; es proposa ajustar les previsions del planejament, per tal de potenciar la connectivitat ecològica del Parc i així garantir la preservació i millora del sistema d’espais oberts de l’àrea metropolitana.
Mitjançant la modificació del planejament, la preservació i millora d’aquests espais s’ha de produir amb una qualificació urbanística específica que tingui com a objectiu primordial mantenir la funció connectora dels sòls.
Per tal d’assolir l’objectiu exposat, es plantegen les següents estratègies:
- Preservar l’àmbit del sector B de Can Cortés del major desenvolupament urbanístic previst pel planejament vigent, atorgant-li als terrenys no edificats la qualificació urbanística que millor s’adequa a la seva naturalesa forestal.
- Reconèixer les peces originals de sistemes previstos dins l’àmbit pel Pla General Metropolità de l’any 1976, consistents en una peça d’espais lliures (clau 6a) i dues d’equipaments (clau 7a)
- Reconèixer i ordenar com a sòls d’aprofitament privat únicament els ja edificats a dia d’avui, incloent els serveis mínims bàsics necessaris d’acord amb la naturalesa del sòl que es reconeix.
- Preservar i millorar la funció com a connector fluvial del torrent de Can Cortés.
Aquests objectius generals recullen el principi de desenvolupament urbanístic sostenible i respecten el seguit de criteris que a continuació s’invoquen:
- Utilitzar racionalment el territori i el sòl com a recurs natural no renovable;
- Fomentar la compacitat a la ciutat i evitar la dispersió en el territori;
- Preservar del desenvolupament urbanístic els sòls amb pendent superior al 20%;
- Minimitzar l’impacte de la mobilitat generada;
- Aprofitar les infraestructures, serveis i dotacions existents, sense perjudici de la seva ampliació o renovació en cas de resultar-ne necessari;
- Garantir la qualitat, quantitat i funcionalitat del sistema d’espais lliures.
4.- POSSIBLES SOLUCIONS ALTERNATIVES
Per assolir els objectius exposats es plantegen dues alternatives a la situació urbanística actual de mantenir el planejament vigent, considerant que aquest comportaria la construcció de 45 nous habitatges unifamiliars aïllats en un entorn forestal, amb la conseqüent pèrdua de massa forestal, importants moviments de terres per a la seva implantació i la corresponent desnaturalització del terreny:
• Alternativa 1
D’acord amb els objectius i estratègies proposats, l’alternativa 1 consisteix en les següents actuacions:
· Reduir la superfície de sòl urbà no consolidat del PERI vigent, per tal de reconèixer i ordenar exclusivament els habitatges existents ja implantats, qualificant-los com a Zona d’Ordenació en edificació aïllada i reservant sòl pels corresponents sistemes d’acord amb els estàndards mínims exigibles al sector, inclosa la urbanització de la vialitat i serveis mínims necessaris, d’acord amb el seu caràcter urbà.
· Reclassificar els terrenys no edificats de sòl no urbanitzable, per tal de preservar-los de la seva transformació, mitjançant la qualificació de Parc Forestal, la qual s’adequa a la seva naturalesa rústica i forestal, tot això en ordre a millorar la connectivitat ecològica del Parc Natural de la Serra de Collserola, en consonància amb el PEPNat.
· Permetre la funció com a connector fluvial del torrent de Can Cortés, reconeixent-lo com a sistema hídric, d’acord amb allò establert al PTMB.
· Reconèixer les dues peces originals del Pla General Metropolità de l’any 1976 de sistema d’espais lliures (clau 6a) i de sistema d’equipaments (clau 7a).
Alternativa 1
• Alternativa 2
D’acord amb els objectius i estratègies proposats, l’alternativa 2 consisteix en les següents actuacions:
· Reclassificar els terrenys no edificats de sòl no urbanitzable, per tal de preservar-los de la seva transformació, mitjançant la qualificació de Parc Forestal, la qual s’adequa a la seva naturalesa rústica i forestal, tot això en ordre a millorar la connectivitat ecològica del Parc Natural de la Serra de Collserola, en consonància amb el PEPNat.
· Reconèixer i ordenar exclusivament els habitatges existents ja implantats, dins el règim del sòl no urbanitzable, amb la qualificació de Verd Privat d’Interès tradicional; així com els vials d’accés d’acord amb el seu caràcter rústic, incloent els serveis mínims necessaris pels habitatges.
· Permetre la funció com a connector fluvial del torrent de Can Cortés, reconeixent-lo com a sistema hídric, d’acord amb allò establert al PTMB.
· Reconèixer les dues peces originals del Pla General Metropolità de l’any 1976 de sistema d’espais lliures (clau 6a) i de sistema d’equipaments (clau 7a).
Alternativa 2
5.- EMPLAÇAMENT I FINQUES AFECTADES
Emplaçament sobre fotografia aèria 2020
Estructura de la propietat del sòl
6.- FOTOGRAFIA
Vista aèria de l’àmbit
7.- PROCÉS
La present consulta es fa per tal de copsar l’opinió i rebre els suggeriments de la ciutadania de manera prèvia a la redacció, tramitació, i al tràmit d’informació pública específic del document urbanístic.
[1] Corraliza Rodríguez, José Antonio y otros: “Los parques naturales en España: Conservación y disfrute. Ed. Mundiprensa, Gener 20027.- PROCÉS
Propostes i comentaris Veure tots (2)
-
Creat el
13/11/2022 -
- 0
-
Creat el
14/11/2022 -
- 0
Compartir: