Reglament dels Serveis d’atenció social de proximitat
Consulta pública sobre la proposta de Reglament dels Serveis d’atenció social de proximitat
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Participació en ordenances, reglaments i planejament urbanístic
Consulta pública prèvia a l'aprovació en el Ple Municipal del Reglament dels Serveis d’atenció social de proximitat
Consulta pública
D’acord amb el que estableix l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP), mitjançant el portal web de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, s’obre un període de consulta pública durant el termini de 10 dies hàbils, a comptar des del dia següent a la publicació, en relació a la proposta del Reglament dels Serveis d’atenció social de proximitat
La consulta pública té l'objectiu de recollir l'opinió de les persones i organitzacions potencialment afectades pel nou reglament.
Antecedents
En el marc del que estableix la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de Serveis Socials de Catalunya, els Serveis socials bàsics consisteixen en un conjunt d'accions professionals que tenen l'objectiu d'atendre les necessitats socials més immediates, generals i bàsiques de les persones, famílies i grups. Aquestes actuacions contribueixen a la prevenció de les problemàtiques socials, el tractament de les situacions més vulnerables i l’atenció a les persones en situació de dependència i discapacitat.
L’article 17 de la llei de Serveis socials estableix com una de les funcions dels serveis socials bàsics els serveis d’atenció domiciliaria
Els Serveis d’atenció social de proximitat (SAP) constitueix un conjunt organitzat de prestacions de servei destinades a millorar la situació de les persones amb manca, total o parcial, d’autonomia personal i/o amb dificultats socials que tenen com a objectius:
- Potenciar l’autonomia personal i de la unitat de convivència per a la integració en l’entorn habitual, tot promovent la seva participació i l’adquisició de competències personals.
- Prevenir i/o compensar la pèrdua d’autonomia personal, donant suport per a realitzar les activitats de la vida diària i/o mantenir l’entorn domèstic en condicions adequades d’habitabilitat.
- Evitar el deteriorament de les condicions de vida de les persones que, per circumstàncies diverses, es trobin limitades en la seva autonomia personal.
- Donar suport a persones i/o unitats de convivència amb dificultats per afrontar les activitats de la vida diària, afavorint el desenvolupament i/o la recuperació de les capacitats personals.
- Donar suport a aquelles famílies i/o unitats de convivència que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència, prevenint actuacions de crisi com a conseqüència d’una sobrecàrrega emocional que deteriori o disminueixi la qualitat de vida a les seves llars.
- Evitar o retardar els internaments en centres residencials d’aquelles persones que no podrien continuar vivint en el seu domicili (per causes físiques, psíquiques o socials) sense l’ajuda o suport del Servei.
Els Serveis d’atenció social de proximitat estan regulats en el Reglament municipal de Serveis d’Atenció social de proximitat, aprovat el 18 de juny de 2018
Problemes que es pretenen solucionar amb la nova normativa
- Regular noves modalitats de servei
- Actualitzar contingut en relació a algunes modalitats de servei
- Flexibilitzar procediments per facilitar-ne la gestió.
- Acomplir amb els principis d’actuació pública i administrativa, en particular els relatius a l’ús eficaç i eficient dels recursos públics, mitjançant un procediment preestablert i determinat.
- Garantir el mínim de suficiència en matèria de recursos i d’igualtat d’oportunitats
Necessitat i oportunitat de la seva aprovació
- Incorporar noves modalitats de servei no incloses al reglament actual
- Adaptar el reglament a modificacions produïdes en algunes modalitats de servei.
- Agilitzar processos de la gestió.
Els objectius de la norma
Regular els Serveis d’atenció social de proximitat per:
- Garantir l’accés a les persones en igualtat de condicions
- Dotar al municipi d’un instrument que reguli el procediment d’accés als Serveis d’atenció social de proximitat.
Possibles solucions alternatives regulatòries i no regulatòries
No es disposa d’altres alternatives instrumentals per regular l’accés als Serveis d’atenció social de proximitat tenint en compte que el desenvolupament normatiu en aquesta matèria és competència municipal.
Regulació actual
Actualment està vigent Reglament del Servei municipal de serveis d’Atenció Social de Proximitat, aprovat pel Ple Municipal el 18 de juny de l’any 2018, publicat al BOP en data 30.10.2018 (Veure versió actual)
Compartir: