Taula Ciutadana per a l’Emergència Climàtica de Sant Cugat
Seguim treballant per a l'Emergència Climàtica
Grup de treball "Canvi en el model de mobilitat"
Canvi en el model de mobilitat: encapçalat per l’aposta per la mobilitat activa i sostenible, la reforma el Pla de Mobilitat, l’impuls de plans de desplaçament d’empresa, i l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions, que restringeixi l’ús dels vehicles més contaminants a la ciutat.
Abans de participar en la sessió, us demanem que mireu aquesta presentació de les principals actuacions en l'àmbit de la mobilitat que s'estan fent des de l'Ajuntament de Sant Cugat:
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
61 comentaris
Estaria bé introduir la paraula "bicicleta" en algun lloc del petit resum.
Siusplau ;-)
El cambio en el modelo de mobilidad no puede quedar gradual como antes del Covid, ha de ser radical para evitar un colapso global cuando los usuarios de los transportes publicos optan por coche individual. Muchas ciudades en Europa estan actuando ya de forma diligente para tener en cuenta el cambio de paradigmo
Se puede plantear hacer la reunion antes del 13 de mayo, implicando que se plantea cambiar el ritmo ?
Estan invitados responsables de la policia local ?
Conversa amb Participant eliminada
El paisatge residencial en bona part de Sant Cugat del Vallès, és territorialment dispers. El model de ciutat dispersa (o difusa), genera un augment de les necessitats de mobilitat, d'increment de despesa energètica, de consum d'aigua i d'energia que la fan insostenible.
Si es vol una ciutat a on, ja només per cobrir la més mínima necessitat com comprar o anar al metge, l'ús del cotxe no sigui imprescindible per una bona part de la població, cal que tendim a un altre model urbà més compacte. Això es tradueix en començar a canviar l'escenari omnipresent d'urbanitzacions d'habitatges unifamiliars per un altre paisatge urbà mixte, que permeti l'increment de la densitat neta de població: permetent els habitatges aparionats i el plurifamiliars a on actualment el planejament urbà nomès admet els unifamiliars aïllats.
http://www.bcnecologia.net/es/modelo-conceptual/modelo-de-ciudad-sostenible
https://elpais.com/sociedad/2019/10/23/actualidad/1571841310_331217.html
Crec que és super bona idea, però el mal ja està fet.. la realitat és que St. Cugat és una ciutat dispersa, en relació a la bicicleta caldria connectar tots els punts de la ciutat amb carrils bici. A més fomentar la bici de càrrega per poder-se moure, per poder anar a comprar en bici, i per poder portar els nens a l'escola en bicicleta.
Merce tiene razon, el paisage urbanistico no va a cambiar de un dia al otro. Ademas, el model urba mas compacto es viable con una otra organizacion social...
La novedad es que la bici (incluso electrica) permite aguantar el paisage actual sin sufrir de los danos generados por los vehiculos motorizados (ruido, polucion, atascos, atropellos, GEH)
Pero eso implica un cambio de actitud para respectar y organizar la circulacion ciclista
Conversa amb Isidre Marías Benito
Té raó la Carmen en el seu comentari d'ahir. El model de ciutat dispersa que tenim, no és sostenible. però constatar això i atès que Sant Cugat és una ciutat que ja ha culminat gairebé les seves possibilitats d'expansió, només és bon començament. Ens podríem plantejar el procediment radical d'enderrocar i renaturalitzar certes zones ocupades per habitatges unifamiliars, que suposen una baixa densitat de població i una gran ocupació de territori. Però això, a dia d'avui és irrealitzable. El que sí que podem fer és canviar certs aspectes del planejament que poden incidir en la mobilitat i els usos del sòl. Per exemple, en certs indrets, podem passar a plurifamiliar el planejament 20a/10, sense augmentar la volumetria de l'edificació. Això per sí sol, no milloraria la molbilitat, però podria fer viable un cert comerç de barri al que hom podria anar caminant o amb curs desplaçament. Al mateix temps, s'ha de tenir una decidida política de foment del comerç de proximitat.
Aquesta és una solució a llarg termini, em sembla bé però per lo construit que és molt, ja arriba tard. Es va dissenyar un model de ciutat al llarg de molt anys, molt basat en l'unifamiliar o casa aparellada (tret del centre) i és el que tenim. Barris com Vullpelleres però ja van en aquesta direcció. Això si, coincideixo en la idea de crear centres de comerç de barri per evitar mobilitat innecessàriament. Per ex. jo visc a Valldoreix i no tenim un centre de barri on comprar, bé si, tenim algun colmado caríssim amb lo bàsic, però moltes compres hem d'anar a Sant Cugat, i es clar, en cotxe, entre altres coses perquè no hi ha un bus de Valldoreix al centre de Sant Cugat ni carril bici. M'imagino que La Floresta li deu passar igual. Mirasol ho ha mig solucionat amb el eix comercial que tenen a l'estació.
Conversa amb Ernest Vidal i Saborit
Des de l'Assemblea de la Bici Sant Cugat hem elaborat un document amb unes possibles solucions per afavorir l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport, com a estratègia post COVID-19 per a prevenir el col·lapse en mobilitat.
Des de fa unes setmanes, i observant les derives de la mobilitat durant el període de temps del COVID-19, ens preocupa el col·lapse viari del Post-COVID19 i totes les seves derives socials i mediambientals.
Que farà la gent que es desplaça en Transport Public i en els FGC per Sant Cugat i municipis veïns? Agafaran el cotxe?
Pensem que a Sant Cugat s'haurien de fer actuacions tàctiques abans de que no sigui massa tard.
Això s'ha de llegir en clau COVID19 i escrit el 4 de maig de 2020.
Com que no puc penjar el document, en aquest link de Twitter es poden llegir les 4 pàgines del document:
https://twitter.com/BiciStCugat/status/1257913095197995008?s=20
Estic molt d'acord, fins i tot independentment del COVID però pel COVID més que mai, cal avançar en la implementació de carrils bici a Sant Cugat i sobretot connectar Sant Cugat als barris i barris a estacions FGC amb carril bici per deixar d'utilitzar el cotxe.
Quan dic barris també incloc sobretot Mirasol, Valldoreix i La Floresta, que són qui inevitablement agafen el cotxe per anar a Sant Cugat o a les seves estacions respectives per anar a Sant Cugat.
Jo visc a Valldoreix i TOTHOM va amb cotxe, les voreres son petites i no convida a passejar, a aprt que hi ha molt desnivell i anar amb bici fa por perquè o tens el teu propi espai i sens que "molestes" els cotxes.
Actuacions fora del COVID, l'Assemblea de la Bici Sant Cugat fa anys que fem propostes.
Ara, si no fem alguna cosa d'urgència, fins que no trobem la vacuna, podem fer un gran pas enrere i quedar-nos pitjor que com estàvem. Si deixem que els cotxes (per por al contagi) tornin a guanyar més espai, ho tenim fotut.
Conversa amb Ernest Vidal i Saborit
A dia d'avui (6-5-2020), l'increment dels vehicles privats ha sigut molt més gran que no pas les dades del transport públic:
https://www.ara.cat/societat/transit-aquest-dimarts-metropolitana-Barcelona-coronavirus-covid-1902435156524.html
No sé si calen, dades, la observació t'ho diu tot, fa 5 anys que visc a stcugat i d'ara a aleshores ha augmentat moltísim el trànsit, en canvi inversió en carrils bici zero.
Conversa amb laura lopez
Jo crec que el repte fonamental per millorar la mobilitat a Sant Cugat i la més eficient a curt termini seria potenciar intensament la "micro mobilitat elèctrica". Estic parlat de bicicletes, patinets, cadires, segways i tot aparell petit elèctric.
És una ciutat amb una mida ideal per fomentar aquest model. Fins ara la gent no ha anat amb bici perquè tota i que les distàncies són acceptables però hi ha molt desnivell, però amb l'ajut del motor elèctric, això canvia totalment.
Cal fer carrils bicis dins de Sant Cugat entre punts estratègics (mercat, entre estacions FGC, centres culturals, escoles) i cal connectar sant cugat als barris interns (Vullpalleres, Sant Francesc, Edén, Coll Favà) i sobretot a barris residencials, Valldoreix, Mirasol, La Floresta. Carrils Bici prou amples per acolllir tota la mobilitat elèctrica i prou segurs (pilones/mitjanes de separació cotxes), així com preveure bicibox o altres aparcament segurs de bicis i altres aparells al arribar.
Comparteixo gairebé el 100% dels aspectes, però discrepo en que hagi de ser 100% elèctrica, atesa l'alta demanada energètica que es requeriria si tothom anés en aparells elèctrics, a més de la problemàtica que representen les bateries com a residu igual que la problemàtica associada a l'extracció del material per fer les bateries. Bicicleta elèctrica si, patinet elèctric si, per aquelles persones més vulnerables, però per joves i adults fomentar més aviat la mecànica, que a més afavoreixes l'esport.
No té perquè ser 100% elèctrica, per mi mecànica perfecte, el que passa és que hem d'assumir que molta gent es plantejaun canvi arrel de l'aparició del pedalejat assistit. Depèn d'on visquis (desnivells) edat, estat físic, o càrrega que portis (nens o compra), la bici elèctrica acaba sent la millor opció. Ara estic d'acord que millora la mecanica. Però es igual, tant una com l'altra necessiten carril bici per ser utlitzades, perquè hi ha dos factors que juguen a favor de potenciar l'ús de la bici: la comoditat i la seguretat.
Conversa amb laura lopez
Jo soc de Sant Cugat i vaig anar a a viure 4 anys a bcn, on gràcies a la xarxa de carrils bici em vaig fer usuaria de bicicleta sense motor com a mitjjà de transport. Ara he tornat, visc a Valldoreix i no hi ha manera d'agafar la bici. No hi ha carrils bici, hi ha unes pujades d'Indurain, els cotxes no tenen cap respecte perquè ni tan sols estan acostumats a l'existència de bicis en el trajecte. he defallit.
I observo que a Valldoreix tothom va amb cotxe. De manera exagerada, per anar a comprar na barra de pà.
M'imagino que a La Floresta els deu passar el mateix. Cal carril bici dels barris al centre de Sant Cugat i a les estacions de tren, i cal comerç de barri a cada barri per no desplaçar-se tots a Sant Cugat.
Fer Carrils bici o fins i tot fer d'alguns carrer ja existents i petits, d'us preferent o exclusiu de bicicletes es una mesura relativament econòmica i eficaç. Només cal acompanyar-ho d'una bona campanya d'educació i sensibilització ciutadana.
el carril bici se justifica en calles principales, donde quepa. En StQ y barrios, hay muchas calles estrechas donde la solucion no es el carril bici, sino una velocidad urbana limitada a 30km/h.
Existen varias maneras de entorpecer trafico , solo falta implementarles !
L'ajuntament de Sant Cugat podria potenciar-ne l'ús amb subvencions per la compra de bicicletes elèctriques o la reducció d'algun tribut, com l'IVTM si acredites un mínim de desplaçament mensuals en bici (fàcilment demostrable pel ciutadà avui en dia amb qualsevol APP que compti els km o peladejades) ni que sigui enviant 10 pantallazos d'aquesta APP per demostrar-ho i poder obtenir la reducció.
Insisteixo, la mobilitat o serà micro i elèctrica, o seguirem tenint un problema de contaminació, soroll i saturació a la ciutat cada vegada més greu.
Conversa amb laura lopez
A part, i per la gent que per motiu d'edat o salut no poden anar amb bici, cal potenciar les linies de bus entre barris i al centre de Sant Cugat així com estacions de FGC.
Actualment per posar un exemple que conec, però segur n'hi ha altres, no hi ha un bus de Valldoreix a Sant Cugat. Si vols anar de Valldoreix a Sant Cugat has d'agafar un bus de barri fins l'estació de Valldoreix, i allà agafar el tren, i aleshores per ex. un altre bus per anar al cinemes o l'auditori. O a l'estació de Valladoreix, camines fins l'estació de bus de davant del CAP valldoreix i agafes un altre bus a l'estació de Sant Cugat. I allà novament un altre bus. Els de la Floresta igual.
A més els horaris dels busos no estan coordinats.
Es a dir 3 busos o 2 busos i un tren, i 1h de temps per un recorregut que en cotxe son 20'... queda clar que fa la gent,oi? ja o diguem la gent gran...
en fi, que a part del tema mobilitat elèctrica cal repensar i intensificar el servei de bus.
i perquè no es fan serveis de transport- taxi interurbà en bicis de càrrega? El tema dels autobusos a st. cugat és una exageració, son enormes per lo buits que van i fan molt molt molt de soroll.
Totalment d'acord amb el que apunta la Laura, tot passa per l'increment de la freqüència de pas de l'autobús i millor Coordinar entre les diferents línies. Línies i recorreguts directes a estacions de tren, caps, etc. i no excursions per tot Sant Cugat.
Conversa amb OSCAR BARRIL
Hola
Veig que que no hi ha places disponibles. Com a tècnic municipal responsable de la taula d'accessibilitat universal, demanaria que tinguéssiu sempre present, en qualsevol proposta, l'accessibilitat per a totes aquelles persones amb mobilitat reduïda.
Moltes gràcies.
Oscar Barril.
D'acord. En el tema carril bici, quan dic diferents aparells incloïa cadires ( motoritzades o no), i pel que fa als busos, donava per entès que inclouen plataformes i espais amples dins per persones amb mobilitat reduïda.
Gràcies Óscar,
com t'he comentat comptem amb la participació de la Taula d'accessibilitat universal.
Salutacions,
Resumint el que veig als comentaris... cal una campanya: ANAR EN BICI ÉS COOL, ANAR EN COTXE ÉS CARCA.
Conversa amb Mercè
Per poder fer aquest canvi de mobilitat a St. Cugat cal també consensuar amb les empreses en diversos aspectes;
1. Connectar les estacions de tren amb serveis de bicicleta compartida que et permetin agafar una bici a l'estació i deixar-la a l'entrada de l'empresa.
2. Facilitar espais de dutxes a les empreses, adaptar els edificis (veure per ex. l'edifici de l'ICTA, el seu soterrani és un pàrquing de cotxes compartit en bicicletes, dissenyat per a que el dia que es redueixin els cotxes es pugui ampliar fàcilment a places de bicicletes. A més disposen d'espai de dutxes per si sues al anar en bici).
3. Dress code: tots aquells homes que van a treballar amb tratge jaqueta no aniran mai en bici, per tant aquí cal actuar en el dress code, és realment necessàri anar amb tratge jaqueta quan tenim molta varietat de models elegants més aptes per una mobilitat moderna en bici?
Exacte, incoporar-ho en el disseny dels nous edificis tipus pavellons municipals, edificis publics i altres, així com també grans empreses. Aparcament bici i dutxes.I a les estacions de tren aparcaments segurs, ja sigui dins l'estació videovigilades o posant més bicibox.
No crec que calgui de fet molts ja no hi van o es canvien en arribar a la feina.
Si, si està clar, els carrils bici son imprescindibles, ara bé, carrils bici decents i sense treure espai als i les peatones :)
Conversa amb Mercè
Per finalitzar amb els meus comentaris. Cal incrementar i fomentar l'ús de les bicicletes de càrrega per anar a compar i portar els nens/es a les escoles, cal adaptar també els estacionaments a aquesta tipologia de bicicletes. Recolzo aquesta opció ja que un dels problemes que hi ha al anar a comprar amb la bicicleta es que no pots comprar massa a no ser que tinguis cistell davant, darrera i alforjes i ni així. Les bicicletes de càrrega són una solució per anar a comprar en bici. Igualment per portar nens i nenes a les escoles, en les bicis de càrrega per infants te'n hi caben dos i és molt més segur que la cadireta. També per moure's per la ciutat amb la família, evites agafar el cotxe.
Recolzo totalment aquesta opció, per això calen carrils bici dimensionats per poder permetre-ho, i amb una bona continuïtat de recorreguts. De fet potser el mes fàcil en compte de fer carrils bici seria directament suprimir carrils cotxe perquè siguin exclusivament bici. Intentant en el disseny de circuits passar per llocs clau: mercats, escoles, CAP, biblioteca, pavelló municipal, equipaments culturals i centres cívics.
Si, si per això, deia que els carrils bici s'han de fer pensant en aquest tipo de bicicletes també. De fet si que el més fàcil i més econòmic per l'ajuntament i menys conflictiu seria deixar carrers exclusius per bici, és el més segur per tothom per la gent que va a peu i pels i les ciclistes. Està clar però que els carrers, en aquest cas s'haurien de tallar amb una pilona i que els veinat que hi té l'aparcament just al carrer o serveis poguessin accedir.
no cal pilona. amb una senyal i/o terra pintat hauria de ser suficient.
totalment d'acord.
totalment d'acord.
Si tothom fos civilitzat com presuposem crec que no caldria!
D'altra banda, pensant en carrers peatonalitzats compartits amb bici, que pot ser una altra opció (tipo els de zona 20) crec que si que seria necessari per la sensació de seguretat de la gent amb poca mobilitat (gent gran i gent amb dificultats per moure's) i pels nens/nenes que corren pel carrer. La sensació de seguretat la tens pq saps que si ve un cotxe, segur segur que ha reduit la velocitat abans d'entrar al carrer pq haurà hagut de frenar mentre espera que es baixi la pilona. A tot això, faltaria la opinió d'urbanistes que són els/les enteses (jo no ho sóc, no sé vosaltres!)
Conversa amb mr
hola, des de l'Associació per al Transport Públic a Sant Cugat hem fet una proposta per a racionalitzar la xarxa de bus, que donaria resposta a moltes de les necessitats que s'han expressat en aquesta llista.
Podeu veure els detalls en aquest enllaç:
https://www.dropbox.com/s/5zs7c8jqi1czn2c/Presentaci%C3%B3%20TPStcugat%20des19.pdf?dl=0
Els responsables de l'Ajuntament ens han explicat que ho veuen clar, i que aquest és el camí a seguir. No obstant, el procés està resultant ben lent. Esperem que a la sessió informativa expliquin quin és el calendari previst.
M'he mirat enllaç i em sembla molt millor que l'actual, ara, o no l'he entès o la connexió amb els barris: La Floresta i parts de Mirasol és millorable, i la connexió amb Valldoreix MOLT millorable. Segons el mapa un valldoreixenc no pot anar al centre de StCugat. Ni la Línia 11 ni la 9 que arriben a Valldoreix passen prop de l'estació de tren de StCugat! Justament a Valldoreix ens queixem que hem de fer una gimcama per arribar a StCugat centre (entenent com a tal l'estació o la pl. 4 cantons) i segueix sent així amb aquest model ja que hauriem d'agafar bus de barri+L11+L1, o bus de barri+L9+caminar bastant.
Hi ha 2 opcions, o l'EMD fa que els busos de Valldoreix arribin a l'estació de Sant Cugat (dificil perquè ara ja son petits, lents i recorreguts recargolats) o modifiqueu/afegiu una linia amb aquest objectiu. També es imprescindible la sincronització amb els busos de barri, actualment inexistent i a sobre cal caminar d'una parada a l'atra. Es triga 1h. I es clar agafes el cotxe.
M'he mirat l'enllaç. Es molt millor que l'existent, ara hi ha punts per resoldre com algunes zones de Mirasol, La Floresta i especialment i greument Valldoreix.
Els busos que arriben a lestació FGC valldoreix no arriben al centre St. Cugat (entenent com a tal l'estació o pl.4 cantons)
Un valldoreixenc es queixa que actualment ha de fer una gimcana per anar al centre Sant CUgat i segueix sent així amb aquest disseny. Ha d'agafar bus barri+L11+L1 o bus barri +L9+caminar. Cal modificar traçat L11 perquè passi per estació o prop d'ella o afegir una linia. Cal assegurar sincornitxació busos de barri amb principal, actualment inexistent. De fet actualment ni la parada es la mateixa i cal caminar del bus de barri al bus que va a Sant Cugat.
També cal solucionar alguns punts de Mirasol, zona AV. Montserrat Roig i nord de la via del tren o Rambla jardi.
Conversa amb laura lopez
En resposta a l'Associació per al Transport Públic a Sant Cugat,
M'he mirat l'enllaç. És molt millor que l'existent, però hi ha punts per resoldre com algunes zones de Mirasol, La Floresta i especialment i greument Valldoreix.
Els busos que arriben a l'estació FGC Valldoreix no arriben al centre St. Cugat (entenent com a tal l'estació o pl.4 cantons)
Un valldoreixenc es queixa que actualment ha de fer una gimcana per anar al centre Sant Cugat i segueix sent així amb aquest disseny. Ha d'agafar bus barri+L11+L1 o bus barri +L9+caminar. Cal modificar traçat L11 perquè passi per estació o prop d'ella o afegir una linea. Cal assegurar sincronització busos de barri amb principal, actualment inexistent. De fet actualment ni la parada es la mateixa i cal caminar del bus de barri al bus que va a Sant Cugat.
El que si queda resolt amb la L9 és connexió a Mercat, Cinema,Auditori i Ajunt.
També cal solucionar punts de Mirasol, zona AV. Montserrat Roig i nord de la via del tren o Rambla jardi.
hola Laura! Gracies pel teu interès :-) L'objectiu de la xarxa és tenir la millor freqüència possible (15min) amb uns recursos raonables. La manera de fer-ho és concentrar els vehicles en menys línies i evitar duplicitats. Sovint això et porta a haver d'escollir entre servir moltes destinacions (distribuïnt els vehicles entre més línies) o tenir més freqüència. Respecte als teus dubtes, la connexió amb els busos de VDX seria sincronitzada a la plaça de l'estació de VDX. Això vol dir que als minuts 0, 15, 30, 45 de cada hora els busos es trobarien allà i només caldria baixar d'un vehicle per a pujar al del costat, que sortiria al cap de pocs minuts. Amb això els Valldoreixencs podrien anar com bé dius a l'escola El Pinar, Mercat Torreblanca i a la Pl de la Vila (Rbla Celler). També, al CAP Turó Can Mates, escola Arqutectura. I en una futura expansió, a Hospital General i Centre Comercial.
No entenc per què no hi ha línies de bus conjuntes Valldoreix/Sant Cugat. Perdoneu la ignorància.
Hola Marc, bona pregunta. Es podrien combinar les xarxes de VDX i de Sant Cugat, i en algun cas tindria sentit, per exemple per a millorar les connexions amb Mirasol. No obstant, la xarxa de VDX és ja molt eficient (veure la transparència num 9 de la presentació de sota). Hem considerat que el risc de modificar-la és major que els possibles beneficis. Per altra banda, volíem posar el focus on creiem que hi ha el problema, que és la xarxa de l'Ajuntament, i mantenir el projecte el més simple possible.
Salutacions, Martí.
https://www.dropbox.com/s/n08ovojl020m3x0/Presentaci%C3%B3%20desembre18.pdf?dl=0
la xarxa de VDX és eficient per moure's per valldoreix pero no per connectar valldoreix-sant cugat, contemplar que fas la gimcama bus-tren bus per arribar a per ex. el cine, no és potenciar el transport públic, ja que trigues 1h o més i la gent agafa el cotxe. O el bus de Valldoreix arriba a Sant Cugat, o el bus de Sant Cugat ha d'arribar a punts de Valldoreix i no només a l'estació.
Quant a la resta de destinacions, per a anar de VDX a FGC Sant Cugat es faria, com ara, amb FGC. Respecte a Quatre Cantons, està a 6min (450m) de Rbla Celler (servida per la L9). Es una mica al límit del que voldríem (hauras vist a la presentació que l'objectiu és estar per sota de 400m), però crec que és acceptable.
Respecte als punts de Mirasol que menciones (zona AV. Montserrat Roig i nord de la via del tren o Rambla jardi), tenim el mateix dilema entre freqüència i cobertura: si treiem un bus d'un altre lloc per a passar prop de tothom llavors la freqüència serà pitjor, al voltant de 30min. Això seria favorable per a gent que no pot caminar, però per a la resta de veïns implicaria que el bus no està allà quan el necessites, i seguirien agafant el cotxe, com ara. Les dues opcions són correctes, amb els seus avantatges i inconvenients, depenent de quin sigui l'objectiu de la xarxa. Com a associació precisament pretenem aportar aquesta 'qualitat' al debat.
Doncs potser hem de valorar parades...o posar uns carrils exclusius de bus que agilitzin el seu trajecte...o afegir una linia...o no sé...però algo cal pensar
Bon dia. Estic d'acord amb els comentaris que heu escrit. Crec que el que resulta clau és una acció global (més enllà de les accions puntals) en línia amb l'objectiu de la taula d'emergència climàtica: reduir les emissions de carboni degudes al transport i al mateix temps millorar la salut i la qualitat de vida (menys soroll i contaminació, més espai públic per a les persones...). Penso que l'element central és revisar urgentment el pla de mobilitat actual (vigent fins el 2024) per incorporar les prioritats relacionades amb l'emergència climàtica. Cal incidir coordinadament en:el model de ciutat (fomentant usos comercials o de serveis per fer els barris residencials més complexos; el teletreball pot ser un bon aliat); el transport públic; l'ús de bicicletes i altres vehicles unipersonals (si volem un canvi modal real, que la gent deixi el cotxe per la bici o patinet, s'ha de pensar bé); el paper del cotxe a la ciutat (on té prioritat i on no); i en l'accessibilitat universal. Gràcies.
Bon dia,
en línies generals estic d'acord amb els comentaris que heu anat escribint.
Per fer un canvi així, també se li ha de posar fàcil a la ciutadania, perquè com diu la Laura si un trajecte que pots fer amb 20min en cotxe amb transport públic tardes una hora, evidentment agafaràs el cotxe.
Com a punts claus:
-millorar línies bus, busos més petits i més eficients ja que els que hi ha ara son massa grans, sorollosos i alguns desprenen un fum negre que deunidó.
-construir més carrils bici sobretot unint els barris més perifèrics amb el centre, escoles, estacions...
Aquests carrils bici haurien de treure-li carrils als cotxes per a que siguin ben amplis i segurs si volem que hi transitin molts usuaris. Poc a poc la bici i els vianants han de tenir prioritat,per exemple als semàfors, per damunt dels cotxes.
Vam estar fa poc a Copenhaguen (ja se que no ens hi podem comparar) però allà no tenen carrils bici normals com a Amsterdam, tenen autèntiques autopistes per les bicicletes!!
Conversa amb Marina
-no tothom voldrà o podrà comprar bici normal o elèctrica o patinet o el que sigui, per tant, una espècie de bicing també ajudaria.
Pels que vulguin comprar algun tipus de subvenció.
-reducció d'algun tribut, com ha dit la Laura.
-fer molta educació a la població per fomentar un canvi d'hàbits i en això s'hauria de treballar amb les escoles perquè si incideixes molt amb els nens, aquests poden ajudar a fer un canvi d'hàbits a nivell familiar. Al final es un hàbit saludable, tant per nosaltres que fem esport com pel medi ambient.
Referent al que diu la Mercè, la majoria de persones que treballen al polígon Sant Joan i viuen a St Cugat van en cotxe...per exemple el meu home és dels pocs que va amb bici a la feina, va amb tratge i té dutxes... té molts companys de St Cugat i tots van en cotxe, tot i l'inconvenient que a l'hora de sortir la rotonda sempre està colapsada.... no crec que la solució sigui treure's el tratge ja que si no vols suar tens l'opció de patinet...
La mayoria de trabajadores en Sant Joan no se atreven cortar la autopista porque la rotondo es un peligro. Por eso prefieren ir en coche, aunque tendran atascos, que subir en bici y ariesgar un atropello.
Marina, tinc exactament el mateix cas, pel que a mi em comenta, crec que si que part de la solució també seria per treure el tratge, a mi el que em diu es que els tratges s'arrugen i per això la gent no va amb la bici i pq arriben suats...per tant per cert gruix d'aquest sector, no és comptible, a part de la falta d'aparcaments de bici a la feina, etc. Donada la situació s'ha de posar facilitats, i aquest transport s'ha de normalitzar també a les empreses com a mitjà per desplaçarte. Potser si que el patinet és una bona sol·lució, però també s'han de fer carrils patinet!
D'altra banda, totalment d'acord amb en Philipple, és un perill posar-te per certs llocs. Si es que, sense anar més lluny, per anar del centre a la guinardera no pots anar per un lloc segur en bici!! (i la guinardera és un centre esportiu!)
crec que és més que tots hem de fer un canvi de xip...
I per acabar, com a ciutat, potser també es podria mirar una altra ciutat que hagi fet un canvi així "recentment" i veure com ho han fet ells, fer una visita o parlar amb el seu ajuntament perquè ens expliquin com s'ha gestionat.
Tant Barcelona com Madrid quan van disenyar la ZBE van anar a buscar idees a altres ciutats que ja ho havien fet.
Hola a tothom,
Entre les diferents mesures proposades, em sembla fonamental, com ja ha estat apuntat la millora i desenvolupament dels carrils bici o millor dit, dels espais de circulació de les bicis. Això també s'ha de compatibilitzar amb l'espai de vianants, sobre tots en els eixos densament ocupats, sobre tot zones vianalitzades del centre.
També resultaria adient per fer una pensada de com alguns espais privats, com ara nous habitatges plurifamiliars, podrien incorporar de forma obligatòria espai d aparcament de bicis per als residents, com ja passa en altres poblacions de Catalunya.
Sembla que ha quedat bastant palès i acordat en aquest grup de treball la necessitat d'establir carrils bici/espais de circulació de bicicleta, no només dins de Sant Cugat entre punts habituals de concurrència, sinó també i especialment amb els barris de Valldoreix, Mirasol i La Floresta (actualment inexistent i que van a sant cugat en cotxe) però no sé perquè no es veu recollit en l'apartat propostes d'aquesta web...només surten mesures relacionades amb l'aparcament.
Tens tota la raó Philippe,la rotonda de san joan és un perill. S'hauria de donar prioritat a l'autobus i a les bicicletes....
Conversa amb mr
Un altre tema important és assegurar que es respecten les voreres i els carrils-bici. En alguns casos la infrastructura existeix però és envaïda sistemàticament pels cotxes. Per exemple, les voreres del poliesportiu de la Guinardera són ara un premi sucós per als pares/mares més incívics, que acaben aparcant davant de la porta mentre els altres ho fem correctament. Les zones de vianants del centre també son, sovint, l'aparcament exclusiu d'algun veí/ïna amb més cara que la resta. Segur que els participants d'aquest fòrum poden mencionar casos similars.
Com a proposta concreta, caldria tenir un llistat de punts d'incivisme, tenir un pla transversal per a arreglar-los, sigui millorant la infrastructura o posant més vigilància, segons convingui.
totalmente de acuerdo. Una manera sencilla de actuar sobre el incivismo es autorizar la video denuncia : la policía no puede estar por todos sitios, pero cada ciudadano tiene smartphone : coger una foto y enviar un tweet a la policía municipal tendría que generar acciones y sanciones. Y sabiendo esto, seguro que los incívicos se aparcarán correctamente. La impunidad es el problema, el civismo no se obtiene solo por educación, pero también por represión
A casa hem dissenyat uns circuits bicicleta/vehicles de mobilitat personal per connectar els barris de Mirasol (complert, també la banda sud que limita amb Valldoreix) Valldoreix i La Floresta amb St. Cugat i entre ells. Els criteris han estat:
-circuits circulars
-carrers que ja tenen carril bici però sense finalitzar
-circuits que uneixen punts claus (tren, casals, equipaments esportius, escoles)
-carrers que encara s'han de pavimentar o que tenen mitjanes de separació de carrils prou amples per passar-hi en bici
-carrers que no estan "mentalment conquerits" per cotxes i que costi canviar hàbits.
Circuits circulars per unir Sant Cugat amb MIrasol Valldoreix i La Floresta:
CAP A MIRASOL SUD/VALLDOREIX:
FGC ST. Cugat- Psg. Valldoreix (1ers20m)-C/ Alvarez-C/Sant Rafael-C/Ramon Muntaner -Rbla. Jardi-Av. Baixador-Psg.del Roser- Casal/camp Futbol/CP Catalunya-C/Pompeu Fabra-Av. Montserrat Roig-FGC Mirasol-Cami de Can Ganxet-FGC Sant Cugat.
Amb possibilitat d'unir Rambla Jardi amb Ramon escayola pel passatge jardiner per tornar a St. Cugat per Ramon Escayola-C/ Avila- C/Ramon Muntaner- C/ sant Rafael- C/ Alvarez- Psg. Valldoreix-FGC Sant Cugat
Una derivada d'aquest circuit aniria més al centre de Valldoreix anant una mica més enlla a Rbla. Jardi-Passeig Merla- Av.Mossen cinto- Pl. MAs Roig (a tocar Pavelló,Piscines, Ferran Clua)-Rbla. Mossen Cinto- FGC Valldoreix.
Circuits Circular per unir Sant Cugat amb Mirasol, Valldoreix i La Floresta.
CAP A LA FLORESTA:
FGC Sant Cugat-Passeig Valldoreix (arribada CAP Valldoreix, farmàcia parroquia i fàcilment a FGC VAlldoreix) o per seguir a la Floresta, una mica abans per creuar la via : Passatge Can Brou, i aleshores cap a la La Floresta:Av. Villadelprat- Carrer Sant Jaume-Psg. Pollancres-Pont del diari
tornada al revés o valorar opció canal manega-carrer villa si es vol fer circular
Si por una pandemia que nos está afectando a corto plazo somos capaces de quitar una vía a los coches y designarla a los peatones (como hoy he visto en la Rbla Ribatallada), a ver si somos capaces de mantenlo así por una emergencia climática que amenaza con afectar nuestras vidas para siempre.
Cuando se acabe esta pandemia, tenemos una simple elección: volver a quitar el espacio público a las personas (peatones y bicicletas) o quitar espacio muerto de aparcamiento para coches. (Eso si, en el caso de Rbla Ribatallada: a largo plazo tendría más sentido un carril bici en la calle, y tener el espacio peatonal separado).
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...