Grua Municipal
Nou reglament del servei de retirada, trasllat, ingrés i custòdia de vehicles al dipòsit municipal.
Fes la teva proposta fins els 30 de setembre!
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Participació en ordenances, reglaments i planejament urbanístic
Consulta ciutadana prèvia per a l'elaboració del Reglament del Servei de Grua Municipal, que s'haurà d'aprovar en el Ple municipal.
A Sant Cugat del Vallès fa anys que es presta el servei públic municipal de retirada de vehicles de la via pública, trasllat i custodia a dipòsit municipal. No obstant,d'acord amb el que disposa l’article 158 i següents del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals (ROAS) és necessari disposar d’un reglament en tant que document normatiu que n’estableixi el seu règim jurídic, tot garantint els principis de necessitat i eficàcia del servei i determinant el seu objecte, l’abast de les prestacions en favor de les persones usuàries, i els aspectes jurídics, econòmics i administratius que li són d’aplicació.
1- Antecedents i marc normatiu
El marc normatiu està definit per l’article 7 del Decret Legislatiu 6/2015, de de 30 d’octubre, per el que s’aprova el text refós de la llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, correspon als municipis la immobilització i retirada dels vehicles en vies urbanes. En l’article 104 i 105 de la mateixa norma estableix en quins casos es podrà procedir a la immobilització dels vehicles, i l’article 106 regula en quins casos es podrà ordenar el trasllat d’un vehicle a un gestor de residus.
L’article 25.2g) de la llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases del Règim Local estableix el trànsit, estacionament de vehicles i mobilitat com a competències municipals.
L’article 9 de la llei 9/2003, de 13 de juny, de la mobilitat, estableix la obligació de realitzar plans de mobilitat urbana
El tercer paràgraf de l’article 3.b) de la llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sols contaminats, estableix que els vehicles abandonats tindran la consideració de residus domèstics.
El Reial Decret 265/2021, de 13 d’abril, sobre vehicles a final de la seva vida útil estableix les mesures destinades a la prevenció de la generació de residus procedents dels vehicles i ala recollida, a la preparació per la reutilització, el reciclat i altres formes de valorització dels vehicles al final de la seva vida útil, inclosos els seus components.
L’article 5.2 estableix l’obligació de l’ajuntament a lliurar els vehicles abandonats a un centre de tractament (CAT):
També és d’aplicació en la matèria, el Decret autonòmic 217/1999, de 27 de juliol, sobre la gestió dels vehicles fora d’ús.
2- Problemes que es pretenen solucionar amb la futura modificació normativa
Millorar la seguretat jurídica dotant al servei públic d’una norma municipal que reguli el seu règim jurídic de manera concreta i adequada a la normativa general i específica que li és d’aplicació.
3- Necessitat i oportunitat de la modificació
Donar compliment a l’obligació de disposar del reglament del servei de retirada de vehicles establert a l’article 159.3 del ROAS tot aprofitant l’estudi i el canvi en el model de gestió del servei dins la forma de gestió directa.
4- Els objectius de la norma
L’objecte del present Reglament és la regulació de la prestació del servei municipal de retirada de vehicles de la via pública mitjançant la grua municipal, el trasllat i la gestió de dipòsit municipal.
5- Possibles solucions alternatives regulatòries i no regulatòries
No hi ha solució alternativa regulatòria ja que el servei és de prestació obligatòria pel municipi de Sant Cugat del Vallès.
6- Regulació actual
- Pla de mobilitat Urbana de Sant Cugat del Vallès aprovat en data 19/05/2014, que conté la descripció de quines són les zones amb major indisciplina d’aparcament a la via pública i s’estableixen mesures que permetin reduir la indisciplina.
- L’ordenança municipal de convivència ciutadana[1], reguladora dels usos de les vies i dels espais públics, text refós amb modificacions de 2009 i 2011.
- L’ordenança municipal de circulació, del 1988 amb modificacions del 2008 i 2013.
- L’ordenança fiscal número 11, taxa per la retirada o immobilització de vehicles abandonats o estacionats defectuosament o abusivament a la via pública, aprovada el 21/12/2015.
- Nova ordenança Zona baixes emissions ZBE: aprovada el 15 de març de 2021.
- Ordenança de Vehicles de Mobilitat Personal (VMPs) aprovada inicialment en el Ple del 3 de setembre de 2020. Pendent de la resolució de les al·legacions per la seva aprovació definitiva.
[1] En l’article 69 recull la “reserva d’aparcament per a persones discapacitades”. En el 69.3 regula les sancions. I en el 144.3 s’indica que els vehicles que s’estacionin sobre les reserves d’espai dels contenidors seran retirats de la via pública i conduïts al dipòsit municipal.
7- Proposta de nova regulació
Consulta en el següent enllaç la proposta de nova regulació del servei de retirada, trasllat, ingrés i custòdia de vehicles al dipòsit municipal:
Compartir: